top of page
  • Černý sněhulák admin

Škodlivé difosforečnany a trifosforečnany v českých uzeninách: Proč v nich jsou a co nám hrozí?


Uzeniny našemu zdraví neprospívají. Proč konkrétně a v čem nám mohou škodit difosforečnany a trifosforečnany?

Proč jsou uzeniny nezdravé

Uzeniny se za nezdravé primárně považují kvůli vyššímu obsahu soli. Bez soli přitom uzeninu vyrobit nelze, neboť právě ta slouží jako účinný konzervant.

Stejně tak tyto výrobky odmítají odborníci na výživu i kvůli tomu, že se jedná o zdroj nežádoucích tuků. Živočišné tuky totiž obsahují nasycené mastné kyseliny, které zvyšují hladinu cholesterolu a přispívají tak k obezitě a rozvoji problémů s kardiovaskulární soustavou.

Problém tkví také v přidaných látkách, které se objevují v průmyslově vyráběných produktech. Patří mezi ně například dusitany (E250), které slouží jako konzervanty a masu dávají jeho atraktivní červenou barvou. Další kontroverzní složku pak představují difosforečnany a trifosforečnany.

Co jsou difosforečnany

Difosforečnany najdeme ve složení potraviny pod označením E450. Kromě uzenin se používají i v masných a pekařských výrobcích, tavených sýrech nebo práškových směsích pro výrobu čokoládových nápojů.

Primárně slouží jako regulátor kyselosti, modifikovaný škrob a koagulant v potravinách. V mase konkrétně napomáhají vylepšovat jeho texturu.

Přestože se difosforečnany považují za bezpečné, škodit mohou ve vysokých dávkách. Ty dokáží v lidském organismu vyvolat nerovnováhu a zapříčinit vyvázání vápníku z kostí, protože nadměrné množství může v lidském těle narušit rovnováhu mezi vápníkem a fosforem.

Co jsou trifosforečnany

Trifosforečnany nalezneme v potravinách jako E451. Většinou se s nimi setkáte masných výrobcích, kde se využívá jejich schopnosti vázat a udržovat vodu, což je běžné a žádané například v šunce. Trifosforečnan sodný se taktéž používá pro svou specifickou vlastnost bránit nežádoucím reakcím přítomných kovů.


Standardně se sice tato látka nepovažuje za alergen, ale ve velkém množství opět způsobuje nedostatek vápníku v těle. V EU je proto celkový obsah, který se považuje za akceptovatelný v potravinách, regulován. Aby byla šunka kvalitní, žádné fosforečnany nepotřebuje. Pokud tedy kupujete šunku vyrobenou v Itálii velmi pravděpodobně tyto regulátory nenajdete.


Nelze to tvrdit o každé italské šunce, ale je evidentní o co tedy výrobcům jde a to je zisk i za cenu poškozeného zdraví spotřebitele.Čím víc šunka vydrží nezkažená, tím víc výrobce vydělává. Skrývat se za minimální množství užívaných regulátorů, které povoluje unie nebo jednotlivé instituce je pak směšné a tristní. Ale co, spotřebitel to kousne a hned přece neumře...



129 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page