top of page
  • Černý sněhulák admin

Automatizujte nejen opravu domácích úkolů: Jak využít umělou inteligenci ve školství?


Umělá inteligence si prorazila cestu do celé řady oborů. Využít se dá i ve školství. Řada činností díky ní může být efektivnější. Jak tento nástroj účinně zapojit?

Umělá inteligence nabízí řadu výhod

Umělá inteligence má podle mnohých značný potenciál a již nyní tak někteří odborníci předvídají, že navždy změní způsob výuky i samotný proces učení. AI je tak jednoznačně nástroj, s nímž se musejí i české školy naučit do budoucna počítat.

Žáci a studenti navíc musejí být na digitální věk připraveni. Pokud se s umělou inteligencí nesetkají ve školních lavicích, později k tomu zcela jistě dojde v jejich zaměstnání. Začleněním této inovace tak prakticky připravují kantoři své svěřence na budoucí úspěch v zaměstnání. Zároveň tím ale posouvají i sebe samotné.

AI jednoznačně vede i k mnohem větší efektivitě výukového procesu.


Velmi účinně lze prostřednictvím této technologie zautomatizovat například odpovídání na e-maily. Případně může umělá inteligence plnit roli chatbota. Stejně tak je ale možné zapojení tohoto prvku do výuky jako takové: zvládne například generovat testové příklady nebo opravovat domácí úkoly. Podobně podle klíče může AI sama testy i hodnotit.

AI učitele nenahradí


Vynikající je také využití tohoto řešení pro personalizovanou výuku. Systémy umělé inteligence se snadno přizpůsobí individuálním vzdělávacím potřebám každého studenta a mohou zacílit učivo na základě jejich silných a slabých stránek. Slabším studentům tak pomohou efektivně vysledovat, kde dělají chyby, neboť umí měřit pokrok.

AI tedy jednoznačně není hrozbou pro učitele a nemůžeme si ani dělat ambice na to, aby je jednou nahradila. Lidský faktor zůstane ve výuce vždy stěžejní. Tato technologie ale může být učitelům skvělým pomocníkem.



4 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page