top of page
Černý sněhulák admin

Bitcoiny, nebo zlato, do čeho se v současné době vyplatí investovat?


Vysoká inflace ohrožuje úspory na bankovních účtech i v hotovosti. Do čeho se v současné době vyplatí investovat? Drží si svou hodnotu stále nemovitosti? Má smysl investovat do zlata?

Investice do zlata se stále vyplatí

Míra inflace dosahuje v současnosti rekordních hodnot. Konkrétně na konci roku 2022 činil její meziroční růst 16,2 %, což je dokonce nejvyšší hodnota za posledních 20 let. Vysoká inflace znehodnocuje úspory a je nezbytné snažit se tomu zamezit. Jednou z vhodných forem ochrany vašich prostředků před tímto nežádoucím jevem je i investování.

Možností, do čeho investovat, existuje řada. Zohlednit je nutné stav ekonomiky, který je stále poměrně turbulentní. Doznívají v něm stále dopady pandemie, v plné míře se projevují důsledky situace na Ukrajině.

Vhodnou alternativou mohou za těchto podmínek být termínované vklady, investiční byty, akciové trhy a fondy i realitní fondy. Vždy však záleží na investorovi, jaká míra rizika je pro něj akceptovatelná. Investiční strategie tak lze rozdělit z tohoto pohledu na konzervativní a dynamické.

Mnoho lidí tak stále za účinnou ochranu peněz proti inflaci pokládá zlato. Investování do tohoto tradičního instrumentu se může vyplatit: Cena zlata roste už od roku 1940, a to navíc s nízkým rizikem. Při investování do zlata mimo to nepotřebujete výrazně vysoký kapitál, investovat lze už řádově s několika stokorunami.

Investovat do nemovitostí, nebo do Bitcoinu?

Svou hodnotu si udržují také nemovitosti. Jejich výhodou je primárně to, že se jedná o dlouhodobou investici, kterou neovlivňují krátkodobé výkyvy. Navíc vám tato konzervativní metoda pomůže také si zajistit i pasivní příjem prostřednictvím nájmu.

Možnosti investování jsou však samozřejmě mnohem širší. A kromě těchto tradičních cest existují i investice alternativní. K těm je však potřeba přistupovat se značnou rozvahou.

Kryptoměny lze považovat v obecném měřítku za již poměrně úspěšně etablovaný investiční nástroj. Počátkem roku však tímto segmentem výrazně zacloumal krach burzy FTX. Kryptoaktiva si tak zažila mimořádně bouřlivé období. Nicméně Bitcoin jakožto hlavní kryptoměna stále důvěru investorů má a mnozí v letošním roce předvídají výrazný růst.


10 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

コメント


bottom of page