top of page
  • Černý sněhulák admin

Bylo neBIO aneb co se skutečně ukrývá za BIO potravinami?


BIO potraviny zažívají výrazný rozmach. Co se ale skutečně ukrývá za jejich označením, které potraviny se jako bio označit mohou a co musí výrobce splnit?

Co je BIO potravina?

BIO potravina znamená, že produkt musí pocházet výhradně z ekologického zemědělství. V jeho rámci je zakázáno používat umělá hnojiva, chemické postřiky, geneticky modifikované organismy a výrobky z nich. Farmáři se sice zcela nevyhýbají moderním agrotechnickým postupům, ale hnojiva používají přírodní, jako je třeba kompost.


K BIO produktům se tak upíná stále více lidí, kteří si uvědomují, že konvenční potraviny obsahují syntetická aditiva, a to často ve zbytečně vysokém množství. To má krajně negativní vliv na lidské zdraví. Škála symptomů, které mohou tyto látky vyvolat, je velmi rozsáhlá a čítá nevolnosti, bolesti hlavy i projevy potravinové intolerance. Jedná se o širokou skupinu látek zahrnujících barviva, konzervanty i emulgátory.

Navíc BIO potraviny vedou ke snížení používání herbicidů, pesticidů a umělých hnojiv a pomáhají omezovat nevhodné podmínky chovu zvířat. Jsou tak ve výsledku šetrnější nejen k nám, ale také k prostředí, ve kterém žijeme.

Jak se zorientovat v BIO potravinách

Sortiment BIO potravin je i v tuzemsku již poměrně obsáhlý a čítá především následující výrobky: mléko a mléčné výrobky (jogurty, sýry, tvaroh atd.), pečivo, čaje, koření, mouku, těstoviny, dětskou výživu, vejce, kuřecí, vepřové a hovězí maso, ovoce, zeleninu, sušené ovoce či víno.

Produkci těchto potravin tak upravuje i legislativa. Co se týče značení potravin, ekologičtí zemědělci a výrobci biopotravin se řídí konkrétně zákonem č. 242/2000 Sb. a Nařízením Rady (ES) č. 834/2007 o ekologické produkci a označování ekologických produktů.

Spotřebitel se může v obchodní síti jednoduše orientovat podle grafického znaku BIO, tzv. biozebry, s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“. BIO potraviny vyprodukované v tuzemsku navíc musí být označeny i evropským logem v podobě biolistu. Dovozové potraviny mají nepovinné značení biozebrou.

I při výběru biopotravin je tedy opět dobré být obezřetný a dávat pozor na to, zda si nějaký výrobek na bio jen nehraje.



14 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page