top of page
Černý sněhulák admin

Co je geneticky modifikované obilí a jaké jsou jeho výhody a nevýhody?

Co je geneticky modifikované obilí a jaké jsou jeho výhody a nevýhody?

O geneticky modifikovaných potravinách se poměrně nahlas mluví. Co je to geneticky modifikované obilí a v čem tkví jeho výhody a nevýhody?

Co jsou geneticky modifikované potraviny

Metoda genetické modifikace se zrodila již před více než 40 lety a má velmi pestré možnosti uplatnění. Moderní biotechnologie nachází v dnešní době využití v zemědělském, potravinářském i farmaceutickém průmyslu.

Geneticky modifikované potraviny jsou takové potraviny, které jsou vyrobeny z geneticky modifikovaných organismů. Dochází u nich k úpravě v laboratoři, kdy se geny z jednoho druhu vloží do jiného.


Jde vlastně o cestu odlišnou vůči klasickému křížení, přestože se od šlechtění neliší v tom, že se výrobce snaží dosáhnout přijatelné kvality za přiměřené náklady. Potraviny jsou vybaveny vlastnostmi, které standardně nemají, například pečivo nemusí obsahovat lepek. Rostliny mohou lépe odolat škůdcům, ale i houbovým či virovým chorobám nebo klimatickým podmínkám, jako je sucho.

Tento způsob má svá specifická rizika. Proto geneticky modifikované suroviny a potraviny podléhají v Evropské unii i v České republice velmi přísnému režimu.

V čem tkví nevýhody geneticky modifikovaného obilí

Unijní legislativa se řídí principem předběžné opatrnosti, tedy pokud není prokázána rizikovost, není možné takto upravené potraviny používat. Většina z oficiálně povolených GMO potravin je tak v rámci EU povolena pouze pro krmivářské účely.


U těchto potravin se posuzují toxické, alergické a nutriční účinky. Z hlediska rizik se hovoří zejména o tom, že pěstování herbicid tolerantních plodin, jako je mimo jiné pšenice i ječmen, povede k vyššímu podílu použití pesticidů a vzniku odolných škůdců i plevelů.


Dopad modifikovaných obilnin na lidský organismus může být ale dramaticky negativní.


Modifikovaná pšenice prokazatelně obsahuje několikanásobné množství lepku, což vede u mnoha lidí ke zdravotním problémům se zažíváním a vzniku alergií. Vzhledem k tomu, že imunita člověka je dobrá tak, jak má v pořádku střevní mikroflóru, je téma spotřeby pšeničných výrobků z modifikovaných obilovin alarmující. Pro zdraví člověka je mnohem výhodnější konzumace žitného pečiva, které dosud modifikované při jeho pěstování není. Produkty ze žita jsou tak pro lidský organismus mnohem menší zátěží při zažívání.



20 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Commentaires


bottom of page