top of page
Černý Sněhulák

Filmy, jejich stahování a legalizace



Je stahování filmů, které jste si nekoupili, v souladu se zákonem? Odpověď závisí na konkrétním právním systému a na situaci, kterou se zabýváme.


V některých jurisdikcích je stahování filmů, které jste si nekoupili, zakázáno.


Například v USA je stahování filmů zakázáno zákonem o autorských právech. Je to proto, že autorská práva jsou vlastnictvím autora nebo autorského kolektivu.

Bez jejich povolení je stažení díla porušením jejich práv. Autorská práva jsou obvykle chráněna po dobu 70 let od smrti autora.


Avšak dle jiných jurisdikcí je stahování nezakoupených filmů povoleno, obvykle s omezeními. Například v Evropské unii je stahování filmů sice zakázáno zákonem o autorských právech, je ale možné si je stáhnout, pokud to není za komerčním účelem, pouze pro soukromé použití.


Kanada a její jurisdikce stahování filmů povoluje a to za podmínek soukromého využití, či je jejich stažení ve prospěch autora či autorského kolektivu.


Některé tresty za nelegální stahování filmových produkcí mohou být i ve formě odnětí svobody až do výše 5ti let. Spíše než pod hrozbou sankcí, bychom se měli držet zákona kvůli svému svědomí. Na mnoha uměleckých dílech (filmů, hudby, apod.) je spousta lidské práce, která by si zasloužila být zaplacena těm, kdo ji vytvořili. Bohužel, je realita společností zabývající se vyplácením odměn za tvorbu zcela jiná. Společnosti mají mnohdy vysoké marže a finální částka putující umělcům je směšná. Tím bychom ale zabředli do jiné tematiky.


Zdroje:


  • Zákon o autorských právech (USA)

  • Zákon o autorských právech (Evropská unie)

  • Zákon o autorských právech (Kanada)

1 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

コメント


bottom of page