Barevné sladkosti vypadají velmi lákavě. Rodiče by ale měli být velmi obezřetní. Jaká je souvislost mezi ADHD a těmito pochutinami?
Co je to ADHD
Zkratkou ADHD se označuje tzv. hyperkinetická porucha. Jedná se o neurovývojové onemocnění. Manifestuje se pocity vnitřního neklidu, impulzivitou a poruchou pozornosti. Dítě se špatně soustředí, dochází u něj ke snadnému vytržení a obtížně se navrací k původní činnosti.
Dětí s diagnózou ADHD rapidně přibývá. Za posledních 10 let se počet malých pacientů s touto poruchou podle psychologů dokonce ztrojnásobil. Podle odborníků jsou mezi hlavními viníky barviva užívaná v potravinách.
Nejvíce barviv se používá v pochutinách, které jsou na děti bohužel zvláště zacílené. Jsou to sladkosti. Mezi prvními iniciátory výzkumu tohoto trendu byly Spojené státy. V USA na problém upozornila Americká akademie pediatrů a společnost Věda ve veřejném zájmu.
Která barviva dětem škodí?
Na tyto poznatky následně reagovala i Evropská komise. Ta se rozhodla v roce 2013 snížit povolené množství do potravin konkrétně tří barviv. Jedná se o E110- žluť SY, dále E104- chinolinová žluť, a E124- košenilová červeň, též ponceau 4R.
Mimo tato barviva se v souvislosti s ADHD hovoří také o E122 neboli azorubinu, E129- červeni allura a E102-tartrazinu. Na seznamu kontroverzních barviv s možným negativním efektem se ocitlo E132 neboli indigotin a E132, které je též známá jako brilantní modř.
Musíme si dát pozor i na jiná barviva. Například úsměvně nazývané přírodní barvivo E120- karmín/karmíny. Z přírody se sice získává z brouků, ale zdraví rozhodně nesvědčí. Též E 160b Anatto (Bixin, Norbixin) se získává z přírody. Způsobuje ale alergické reakce a je nevhodné pro děti.
Syntetická barviva mají v potravině pouze estetický význam. Mají za úkol přilákat pozornost spotřebitele.
Na trhu existuje spousta přírodních barviv, barvu plně nahrazujících. Bohužel se kvůli ceně mnoho nevyužívají.
Comments