top of page
Černý Sněhulák

Jak barvené sladkosti způsobují ADHD



Barevné sladkosti vypadají velmi lákavě. Rodiče by ale měli být velmi obezřetní. Jaká je souvislost mezi ADHD a těmito pochutinami?


Co je to ADHD

Zkratkou ADHD se označuje tzv. hyperkinetická porucha. Jedná se o neurovývojové onemocnění. Manifestuje se pocity vnitřního neklidu, impulzivitou a poruchou pozornosti. Dítě se špatně soustředí, dochází u něj ke snadnému vytržení a obtížně se navrací k původní činnosti.

Dětí s diagnózou ADHD rapidně přibývá. Za posledních 10 let se počet malých pacientů s touto poruchou podle psychologů dokonce ztrojnásobil. Podle odborníků jsou mezi hlavními viníky barviva užívaná v potravinách.


Nejvíce barviv se používá v pochutinách, které jsou na děti bohužel zvláště zacílené. Jsou to sladkosti. Mezi prvními iniciátory výzkumu tohoto trendu byly Spojené státy. V USA na problém upozornila Americká akademie pediatrů a společnost Věda ve veřejném zájmu.


Která barviva dětem škodí?

Na tyto poznatky následně reagovala i Evropská komise. Ta se rozhodla v roce 2013 snížit povolené množství do potravin konkrétně tří barviv. Jedná se o E110- žluť SY, dále E104- chinolinová žluť, a E124- košenilová červeň, též ponceau 4R.


Mimo tato barviva se v souvislosti s ADHD hovoří také o E122 neboli azorubinu, E129- červeni allura a E102-tartrazinu. Na seznamu kontroverzních barviv s možným negativním efektem se ocitlo E132 neboli indigotin a E132, které je též známá jako brilantní modř.


Musíme si dát pozor i na jiná barviva. Například úsměvně nazývané přírodní barvivo E120- karmín/karmíny. Z přírody se sice získává z brouků, ale zdraví rozhodně nesvědčí. Též E 160b Anatto (Bixin, Norbixin) se získává z přírody. Způsobuje ale alergické reakce a je nevhodné pro děti.


Syntetická barviva mají v potravině pouze estetický význam. Mají za úkol přilákat pozornost spotřebitele.


Na trhu existuje spousta přírodních barviv, barvu plně nahrazujících. Bohužel se kvůli ceně mnoho nevyužívají.

23 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page