top of page
Černý sněhulák admin

K čemu je informace o zanechání uhlíkové stopy


Uhlíková stopa je pojem, o němž se velmi často hovoří. Co ale vlastně znamená, co nám říká a proč je skutečně důležitá?


Co je uhlíková stopa


Uhlíková stopa je definována jako suma vypuštěných skleníkových plynů vyjádřená v CO₂ ekvivalentech.


Stanovuje tedy množství skleníkových plynů, které vyprodukujeme naším každodenním životem, například spalováním fosilních paliv pro výrobu elektřiny nebo tepla a dopravou. Zanechávat ji za sebou může jedinec, výrobek nebo činnost.


Uhlíková stopa se stanovuje jako tzv. přímá nebo nepřímá. Ta přímá je taková, která sleduje, kolik skleníkových plynů se bezprostředně uvolní při konkrétní činnosti. Ta nepřímá naopak stanovuje podíl nepřímých emisí CO2 z celého životního cyklu výrobku a zároveň emise spojené s jejich zpracováním.


Jedná se tedy o důležité měřítko dopadu lidského působení na životní prostředí. Vypouštění CO2 vede k nárůstům teplot i zvyšování hladiny moří. Stejně tak slouží uhlíková stopa jakožto ukazatel spotřeby energií, výrobků a služeb.


Uhlíkovou stopu prakticky zanechává každý z nás. Záleží ale na tom, jak výrazná bude. To máme ve vlastních rukou a není se tak příliš čemu divit, ozývají-li se z různých stran apely právě na snížení tohoto dopadu lidské existence na planetu. Jen u nás průměrný Čech ročně vyprodukuje dokonce 7 tun emisí CO₂.


Jak tyto následky omezit? Tomuto tématu se například věnovali sociologové z agentur PAQ Research, STEM a CVVM. Ti dospěli k závěru, že nejvýrazněji mohou vlastní uhlíkovou stopu ovlivnit hlavně movité vrstvy obyvatel. Ty totiž mají možnost se omezit v činnostech, jako je používání automobilu nebo létání. U nižších vrstev se na uhlíkové stopě dle výzkumu podílí hlavně vytápění a energie.


Obecně má ale dle statistik nejvýraznější dopad na životní prostředí spotřeba a nakládání s plasty. Vysokou uhlíkovou stopu má ale i oblečení a další textilní výrobky.



3 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page