top of page
Černý sněhulák admin

Průměrná mzda v Česku: Jak si stojíme v krizi? Jak se průměrná mzda liší od mzdy důstojné?


Průměrná mzda je poměrně ožehavým tématem. Jaká je její výše v současné době? Kolik lidí si na průměrnou mzdu reálně „sáhne“?

Jaká je výše průměrné mzdy v Česku v roce 2023?

Tuzemská ekonomika zažívá posledních 30 let vzestup. Tomu odpovídá i vývoj mezd, které průběžně rostou.

A statistici tento vývoj také zaznamenávají. Nejnovější údaje Českého statistického úřadu uvádí, že průměrná mzda už překročila částku 40 000 Kč. Její výše konkrétně činí 41 265 Kč.

Dále informuje, že že ve sledovaném období vzrostla průměrná hrubá nominální měsíční mzda na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství proti stejnému období předchozího roku o 8,6 %, reálně ale klesla o 6,7 %.

Medián mezd činil 34 741 Kč. Medián mezd je definován částkou, která rozděluje populaci na dvě stejné skupiny, z nichž polovina má příjem vyšší než tato částka a polovina má příjem nižší než tato částka. Od průměrné mzdy se tedy může odlišovat.

Kolik lidí si vydělá průměr

V potaz je, jak vyplývá z výše uvedeného, zapotřebí jednoznačně brát i další ukazatele, průměrná mzda sama o sobě není příliš vypovídající. Běžně se uvádí, že plných 60 % obyvatel nemá na takovou částku vůbec šanci dosáhnout.

Za to, že je průměr nadhodnocený, jsou, jak vysvětluje metodiku výpočtu přímo ČSÚ, primárně „zodpovědné“ relativně úzké skupiny vysokopříjmových zaměstnanců. Do celostátní průměrné mzdy se dále promítají též rozdíly, které se projevují mezi profesemi, vzděláním, věkem, pohlavím i regiony.

O které další údaje se můžeme opřít, abychom si udělali reálnou představu o ekonomické úrovni českých domácností? Sociologové spočítali mimo jiné i tzv. důstojnou mzdu, tedy částku, která je potřebná pro život na úrovni, která je současnou společností vnímána jako standardní. Ta aktuálně činí 40 912 Kč,v Praze pak 42 776 Kč a je tak dokonce pod hranicí průměrné mzdy.

Kromě toho je nutné vzít v potaz, že asi 4 % zaměstnanců, to znamená přibližně 150 000 osob, pobírá minimální mzdu ve výši 17 300 Kč. Na průměrnou mzdu je tedy nutné nahlížet skutečně jen jako čistě orientační veličinu.


33 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page