top of page
  • Černý Sněhulák

Prime: Nový hit mezi teenagery



Česko zachvátil nový fenomén s názvem Prime. Jde o energetický nápoj a jeho konzumace může být pro děti podle odborníků škodlivá. 


Nový nápoj provází masivní marketingová kampaň

Energetický nápoj Prime se stal hitem hlavně mezi školou povinnými dětmi. Popularitu vyvolala masivní reklamní kampaň, za níž stojí influenceři Logan Paul a KSI. Pod vlivem internetu se produkt z USA dostal i do naší země.


Kromě druhu Prime Hydration se v tuzemsku objevila i řada Prime Energy. K rychlému rozšíření mezi tuzemskými školáky došlo i navzdory tomu, že se cena 0,5 l nápoje pohybuje od 99 až 199 Kč. Zakoupit je můžete na internetu, či ve vybraných obchodech. 

Vysoká cena není to, kvůli čemu se bije na poplach. Lékaři a odborníci na výživu podrobili Prime studii. Závěry, se kterými přišli, nejsou rozhodně povzbudivé.


Verze s označením Hydration je určena hydrataci a doplnění elektrolytů po sportovním výkonu. Z pohledu sportovní výživy však užívání nedává smysl. Prime sice obsahuje izolované větvené aminokyseliny BCAA, ale jejich efekt zatím nebyl prokázán.


Prime škodí draslíkem i kofeinem

Ve složení Primu nalezneme 700 mg draslíku. Podle odborníků se jedná o vysoce nadměrné množství. Zatěžuje to srdce a cévní systém.

Varianta Energy obsahuje 200 mg kofeinu na jednu plechovku. Odpovídá asi šesti plechovkám Coca Coly či téměř dvěma Red Bullům. Podle odborníků je problematičtější než její hydratační obdoba. Zatím se dá koupit pouze přes internet a je pro děti a mládež do 18 let nevhodná.


Celá záležitost probudila debaty na téma energetických nápojů vůbec. Že se jim české děti nevyhýbají, potvrzuje Institut moderní výživy. Podle jeho výzkumu konzumuje více jak 10 % dětí ve věku od 13 do 15 let  energetické nápoje minimálně dvakrát týdně. Odborníci se shodují, že jakákoli konzumace energetických nápojů škodí přirozené funkci lidského těla a pojí se s nimi spoustu zdravotních rizik.

18 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

1 komentarz


D. K.
D. K.
07 maj

Nejen, že je to předražené, ale ani to dobře nechutná. Včera jsem si zašla na masáž v Praze a když jsem se vrátila domů, na stole byly tři Prime nápoje - 200Kč v čudu, ale syn měl radost :)

Polub
bottom of page