top of page
Černý Sněhulák

Profesionalita na realitním trhu

Aktualizováno: 12. 5. 2023



Prodej či nákup vaší nemovitosti je záležitostí, která když se nepovede, může mít vliv na váš život až do jeho konce. Každý chce, aby byl jeho obchod úspěšný. S úspěchem se pojí profesionalita. A právě profesionalita je v této oblasti klíčová.


Profesionalita znamená, že se jedná o osobu, která má dostatečné vzdělání a zkušenosti v dané oblasti. Je schopná poradit a poskytnout kvalitní služby. Na realitním trhu patří profesionalita mezi nejvýznamnější aspekty, protože při koupi či prodeji nemovitosti jde většinou o velké finanční částky a je tedy důležité mít důvěru ve svého zástupce. Pak se nebudete bát ani vy, ani vaše peněženka.

Profesionální realitní makléř by měl být schopen poskytnout kvalitní informace o aktuálním trhu s nemovitostmi. Neměl by přikrášlovat, nebo naopak podceňovat finanční odhady. O podmínkách prodeje či koupě a legislativou s nimi spojené, by vám neměl nic zatajovat. Kromě toho by měl umět dobře komunikovat a být schopen čestně a slušně vyjednávat s druhou stranou, a to jak v případě prodeje, tak i koupě.


Špatní makléři a špatné zkušenosti


Neprofesionální přístup se projevuje třeba tím, že realitní makléř neposkytuje dostatečné informace, nekomunikuje s klientem, nevysvětluje podmínky smluv a celkově se nechová seriózně. Může použít i psychický nátlak, nebo nějakou jinou psychologickou hru v neprospěch klienta.


Je tedy důležité vybírat si realitního makléře s rozvahou a podívat se na jeho recenze. Důvěra a spokojenost klienta by pro makléře měly být na prvním místě.


Mnoho lidí se bojí dlouhých smluv, či rezervačních poplatků, nebo provizí pro makléře. Na to konto je nutné říci, že dobrý realitní makléř nikdy nebude chtít, aby se obchod nakonec neuskutečnil. Sice by se možná obohatil o propadlou zálohou, ale poškodil by si jméno, které je jeho hlavní devízou a otevírá dveře k dalším dobrým obchodům. Proto si čtěte všechny smlouvy velmi pečlivě, nešetřete na právnících, aby vám případně vysvětlili pojmy, kterým nerozumíte.


Někteří lidé se nejsou ochotni smířit s provizí, kterou dostane soukromý makléř, či realitní kancelář. Přísloví „Kdo šetří, má za tři.“ je sice hezké přísloví, ale zde spíše platí, že šetříte peníze tím, že necháte aby profesionálové udělali svou práci dobře. Člověk, který si prodává nemovitost sám je vždy v riziku. Neorientuje se v aktuálním realitním trhu a může si finančně ublížit víc, než by ho stála obávaná provize.


CEPI kodex


CEPI je mezinárodní komise, která zajišťuje, aby realitní makléři dodržovali přísné standarty profesionality. Je závazný pro všechny realitní makléře, kteří se účastní mezinárodního obchodování s nemovitostmi.

  • Realitní makléř jedná při své práci s odbornou péčí, čestně a v souladu s dobrými mravy, stanovami Asociace realitních kanceláří České republiky a platnými právními normami České republiky.

  • Chová se zodpovědně a nepoškozuje práva a zájmy klienta.

  • Nedělá rozdíly mezi klienty z důvodů rasy, náboženství, národnosti, politiky apod.

  • Nezneužívá svého postavení v neprospěch klienta.

  • Zachovává mlčenlivost o důvěrných informacích od klienta a chrání osobní údaje klienta.


Spolupracuje s ostatními makléři v zájmu klienta a zachovává zásady dobré spolupráce, zdvořilosti a kolegiality.

  • Nerealizuje obchody s vlastními ani blízkými osobami nebo vlastní firmou, pokud o tom klienta neinformuje.

  • Jedná vždy ve prospěch firmy, kterou reprezentuje.

  • Vždy reprezentuje svoji firmu a Asociaci realitních kanceláří České republiky.

  • Je si vědom své odpovědnosti v obchodování s nemovitostmi a stále se zlepšuje v oblasti realitní činnosti.



Ať už budete nakupovat nebo prodávat nemovitost, udělejte si dostatečný čas na to, abyste si vybrali nejlepšího realitního makléře. Ujistěte se, že je zkušený, zná trh a že má pozitivní recenze


. Nezapomeňte, že profesionalita nemusí být vždy vážná. Vždycky se vám bude spolupracovat lépe s někým, kdo je nejen profesionální, ale i lidský- se srdcem na dlani.


4 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page