top of page
Černý sněhulák admin

Rok 2023 přináší změny do reklamací, co byste měli vědět?

Zřejmě každý z nás už zažil situaci, kdy se nová nebo téměř nová věc pokazila. Byl tak čas na reklamaci. Jak se změnily podmínky tohoto procesu v roce 2023?

Jak je to se zárukou dnes

V souladu s aktuálně platnou legislativou je spotřebitel při nákupu spotřebních věcí chráněn záruční lhůtou v délce 24 měsíců. Tak je ustanovení zakotveno v novém občanském zákoníku, který platí od roku 2014.

Výklad sice v tomto směru není příliš jednoznačný, nicméně odborníci se už od okamžiku, kdy nová úprava vešla v platnost, klonili k tomu, že jde pouze o novou terminologii a ustanovení v zákoně zůstalo a lze jej tedy chápat tak, že spotřebitel svoje právo využít může. To nakonec potvrdilo svým stanoviskem i ministerstvo spravedlnosti společně s ministerstvem průmyslu.

Nyní spotřebitelé opět zažívají v této oblasti změny. Novela zákona o ochraně spotřebitele vstoupila v platnost konkrétně 6. ledna 2023. A do určité míry tato změna může nyní nakupujícím zkomplikovat život. Reklamace zboží, které jste pořídili už v letošním roce, může být náročnější.

Ve lhůtě do 12 měsíců od pořízení výrobku má zákazník naopak pozici o něco silnější. Předpokládat se totiž, zjednodušeně řečeno, bude, že pokud se vada objeví ve lhůtě do 1 roku, tak bylo zboží vadné již při převzetí.

Co se mění od roku 2023

Co se stane, pakliže od pořízení zboží uplynula delší doba než rok? Prodejce podle nového ustanovení přebírá zodpovědnost pouze za tzv. výrobní vady. Což jsou ty, které na zboží existovaly již v okamžiku koupě. Taková vada se může objevit v důsledku nekvalitního zpracování výrobku. A spotřebitel to tak bude muset prokázat.

Nicméně odborníci spotřebitele uklidňují, na zavedené praxi se toho podle nich příliš nezmění a obchodníci dále budou využívat doposud standardní postup. V jeho rámci tedy budou řešit, zda zboží je fakticky nyní vadné, ale už ne skutečnost, kdy přesně vada vznikla.

Nicméně je potřeba počítat s tím, že pokud byste se dostali do vzájemného rozporu a nestačily by vám dostatečně přesvědčivé argumenty, budete se samozřejmě muset v první řadě obrátit na znalce.


0 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page