top of page
Černý sněhulák admin

Stavební spoření, vyplatí se, nebo ne?



Stále oblíbené „stavebko“ platí za tradiční a výhodný způsob spoření. Je tomu ale skutečně tak? A jaké novinky se u tohoto produktu chystají?

Na „stavebko“ Češi stále nedají dopustit

Stavební spořitelny u svých produktů lákají na zajímavé úrokové sazby, jištěný vklad a státní podporu. Navíc stavební spoření vzhledem k výnosu prakticky nenese žádné riziko.

Stavební spoření se proto mezi uživateli těší oblibě, Češi mají uzavřených momentálně více než 3 miliony smluv. V Česku se tento produkt používá už od roku 1993. Původně vznikl s myšlenkou zajistit levný zdroj úvěrování.

Hned po investici do drahých kovů jde o nejoblíbenější spořicí a investiční produkt. Podle průzkumu Asociace českých stavebních spořitelen jej favorizuje plných 61 % dotázaných respondentů.

Často se využívá například jako forma spoření pro děti, u nichž předpokládáme, že výnos ze stavebního spoření budou chtít čerpat až v horizontu několika let. Takzvaná vázací lhůta, kterou lze považovat za nevýhodu stavebního spoření, totiž činí 6 let.

Vyplatí se stavební spoření v roce 2023?

Podle expertů ale stavební spoření již v dnešní době spíše žije z někdejší slávy. Samo o sobě je již poněkud za zenitem. Z ekonomického hlediska jednoduše nedává přílišný smysl.

Výše úroků už totiž v současné době nepokrývá ani inflaci. Čistá úroková sazba se u dostupných produktů stavebních spořitelen v dubnu 2023 pohybuje kolem 5 %, zatímco průměrná roční míra inflace v České republice v roce 2022 činila dle dat Českého statistického úřadu 15,1 %.

Význam „stavebka“ udržuje primárně státní podpora. A i ta se dočká nyní změn. Původně se mluvilo o tom, že státní podpora u stavebního spoření úplně skončí. Podobné řešení prosazovala Národní ekonomická rada vlády a podpořil jej i ministr financí Zbyněk Stanjura.

Nakonec se však příspěvek i navzdory konsolidačnímu balíčku povedlo udržet. Sníží se však ze stávajících 2 000 Kč na polovinu, tedy na 1 000 Kč ročně.


1 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page