top of page
Černý sněhulák admin

Boloňské špagety s parmazánem

Boloňské špagety jsou klasické italské jídlo, které je oblíbenou pochoutkou nejen v České Republice, ale i po celém světě. Jedná se o těstoviny s omáčkou z mletého masa, rajčat, zeleniny a koření.

Boloňské špagety mají svůj původ v italském městě Bologna. První zmínka o tomto jídle pochází z roku 1860, kdy bylo uvedeno v kuchařce Pellegrina Artusiho.

Původní recept na boloňské špagety byl o něco jednodušší než dnešní verze. Obsahoval pouze mleté maso, rajčata, cibuli a česnek.


V průběhu let se recept na boloňské špagety vyvíjel a dnes existuje mnoho různých variant této omáčky.

Některé recepty používají také zeleninu, jako je mrkev, celer nebo petrželka. Některé recepty používají také víno nebo koření, jako je oregano, bazalka nebo kmín.

I přes tyto rozdíly jsou boloňské špagety stále jedním z nejoblíbenějších italských jídel. Jedná se o chutné a syté jídlo, které je ideální pro oběd nebo večeři.


Boloňské špagety s parmazánem


Seznam ingrediencí:


  • 500 g semolinových těstovin

  • 500 g hovězího mletého masa

  • 1 cibule

  • 2 stroužky česneku

  • 1 mrkev

  • 1 celer

  • 400 g rajčatového protlaku

  • 1 lžíce rajčatového pyré

  • 1 lžíce rajčatového kečupu

  • 1 lžíce olivového oleje

  • 1 lžíce rajčatového protlaku

  • 1 lžička sušeného oregana

  • 1 lžička sušeného bazalky

  • 1 lžička drceného kmínu

  • sůl, pepř

  • podle chuti parmazán



Jak se vlastně boloňské špagety vaří?


  1. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu.

  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Mrkev a celer oloupeme a nakrájíme na kostičky.

  3. V hrnci rozehřejeme olivový olej a orestujeme na něm cibuli dozlatova. Přidáme česnek a restujeme ještě krátce.

  4. Přidáme mleté maso a restujeme, dokud se maso nepropeče.

  5. Přidáme mrkev, celer, rajčatový protlak, rajčatové pyré, kečup, oregano, bazalku a kmín. Osolíme a opepříme.

  6. Vše dusíme pod pokličkou asi 30 minut, dokud omáčka nezhoustne.

  7. Těstoviny scedíme a promícháme s omáčkou.

  8. Na talíře servírujeme s parmazánem.



Boloňské špagety jsou chutné a syté jídlo, které je ideální pro oběd nebo večeři.



Tipy:

  • Pro ještě intenzivnější chuť můžeme do omáčky přidat trochu červeného vína.

  • Pokud nemáme čas, můžeme použít hotový rajčatový protlak.

  • Pokud chceme, aby omáčka byla ještě hustší, můžeme přidat trochu mouky.

45 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page