Česnečka je tradiční česká polévka, která je známá svou výraznou česnekovou chutí. Je to oblíbená polévka, která se hodí na oběd i večeři a jako skvělý vyprošťovák.
Česnečka má svůj původ v České republice. První zmínka o této polévce pochází z 19. století.
Původní recept na česnečku byl velmi jednoduchý. Obsahoval pouze brambory, česnek, cibuli a vývar.
V průběhu let se recept na česnečku vyvíjel
a dnes existuje mnoho různých variant této polévky. Některé recepty používají také smetanu, vejce nebo krutony.
I přes tyto rozdíly je česnečka stále jedním z nejoblíbenějších českých jídel. Je to vydatné a chutné jídlo, které se hodí na oběd i večeři.
Česnečka
Seznam ingrediencí:
300 g brambor
10 stroužků česneku
1 cibule
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce sádla
1 l vývaru
sůl, pepř
majoránka
krutony na ozdobu
Jak se taková Česnečka vaří?
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky.
V hrnci rozehřejeme sádlo a orestujeme na něm cibuli dozlatova. Přidáme česnek a restujeme ještě krátce.
Přidáme mouku a necháme krátce zhoustnout.
Zalijeme vývarem a přivedeme k varu.
Přidáme brambory a vaříme doměkka.
Polévku dochutíme solí, pepřem a majoránkou.
Na talíře servírujeme s krutony.
Česnečka je chutná polévka, která vás zahřeje v chladných dnech. Je to ideální jídlo pro chladné zimní večery a po nadměrné konzumaci alkoholu :) .
Tipy:
Pro ještě intenzivnější česnekovou chuť můžeme do polévky přidat více česneku.
Pokud nemáme vývar, můžeme použít vodu nebo zeleninový vývar.
Na ozdobu můžeme použít také strouhaný sýr.
Dobrou chuť!
Comentários