top of page
Černý sněhulák admin

Vláda schválila novelu zákoníku práce. Legislativa nově zakotvuje pravidla pro home office


Pracovat z domova bude o něco jednodušší. Novela zákoníku práce ukotvila tento typ pracovně-právního vztahu do legislativního rámce. Jak?

Zaměstnanci půjdou na home office s písemnou dohodou

Práce na dálku alias home office patřila dříve k vítaným benefitům. V průběhu koronavirové pandemie se ale stala v některých firmách samozřejmostí. Proto bylo nutné, aby na ni začal pamatovat také zákon.

Rozsáhlou novelu zákoníku práce navrhlo ministerstvo práce a sociálních věcí. Na podzim loňského roku si za ni sice ministr Jurečka vysloužil kritiku, přes vládu ale nakonec po několika měsících prošla, byť v podobě pozměněné.

Znamená to prakticky, že bude nabývat účinnosti postupně v průběhu roku 2023 podle jednotlivých novel, kompletní účinnost se předpokládá nejpozději k 1. lednu 2024.

Kromě jiných změn se díky této úpravě legislativního zakotvení dočkala i práce z domova. Pravidla pro home office mají být stanovena nově přímo v zákoníku, a to v § 317 nazvaném Práce na dálku.

Jednou ze zásadních změn je to, že dohoda pro takový typ výkonu profese musí být písemná. Již tedy nestačí, pokud se zaměstnavatel se zaměstnancem na tomto typu spolupráce domluví pouze ústně. Přesný obsah dohody legislativa oproti původním požadavkům upravovat nemá, obě smluvní strany si ji budou moci sjednat dle svých požadavků.

Zaměstnavatel může home office i nařídit

Stejně tak v některých případech zaměstnanci nedostanou na výběr. Budou se muset jednoduše smířit s tím, že jim jejich zaměstnavatel může tento způsob práce jednoduše nařídit.

A naopak, specifické skupiny zaměstnanců si budou moci o úpravu své práce na tento způsob požádat. Zaměstnavatel jim bude povinen vyhovět, pokud mu nebrání vážné provozní důvody nebo povaha vykonávané práce. Týká se to těhotných zaměstnankyň, osob pečujících o děti do 15 let věku nebo osob pečujících o osobu závislou.

Kromě toho si zaměstnanci pracující z domova finančně polepší. Nová právní úprava dává zaměstnavatelům také možnost poskytnout svým zaměstnancům na home office náhrady nejběžnějších nákladů formou paušálu. Paušální částka musí činit minimálně 2,80 Kč za započatou hodinu práce.


3 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page