top of page
Černý sněhulák admin

Gulášová polévka

Gulášová polévka je tradiční česká polévka, která je známá svou silnou masovou chutí a výraznou vůní papriky. Je to oblíbená polévka, která se hodí na oběd i večeři.

Gulášová polévka je tradiční českou polévkou, která se připravuje již od 19. století. Její původ je však mnohem starší a sahá až do Maďarska, kde se připravoval guláš, z něhož se polévka vyvinula.

Původní guláš byl husté jídlo z hovězího masa, cibule a papriky. Byl připravován pastevci na otevřeném ohni a servírován v chlebu.

Do Čech se guláš dostal v 19. století, kdy se stal oblíbeným jídlem mezi českými vojáky, kteří bojovali v Maďarsku. Ti si guláš přinesli domů a začali ho připravovat i v českých zemích.


První recept na gulášovou polévku se objevil v české kuchařce v roce 1870.

Polévka se připravovala z hovězího masa, cibule, papriky a mouky.

V průběhu let se recept na gulášovou polévku vyvíjel a dnes existuje mnoho různých variant této polévky. Některé recepty používají mletou papriku, jiné papriku čerstvou. Některé recepty používají hovězí maso, jiné kuřecí nebo vepřové.


Zopakujte název receptu


Gulášová polévka


  • 500 g hovězího masa (přední, např. z krku)

  • 120 g cibule

  • 4 stroužky česneku (+1 na dochucení)

  • 60 g hladké mouky

  • 1 lžíce vepřového sádla

  • 1 lžička drceného kmínu

  • 1 lžíce mleté sladké papriky

  • 1,6 l hovězího vývaru

  • 500 g brambor

  • 1 lžíce majoránky

  • sůl, pepř

  • podle chuti zakysaná smetana

  • na ozdobu zelená petrželka


Jak se gulášová polévka vaří?


  1. Hovězí maso nakrájíme na kostky. Cibuli nakrájíme nadrobno. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky.

  2. V hrnci rozehřejeme sádlo a orestujeme na něm cibuli dozlatova. Přidáme maso a restujeme, dokud se maso nepropeče.

  3. Vmícháme mletou papriku a kmín a krátce orestujeme.

  4. Zalijeme hovězím vývarem a přivedeme k varu.

  5. Přidáme brambory nakrájené na kostky a vaříme doměkka.

  6. Polévku dochutíme solí, pepřem a majoránkou.

  7. Na závěr do polévky vmícháme nasekaný česnek a podle chuti zakysanou smetanu.

  8. Polévku ozdobíme nasekanou petrželkou a podáváme.


Gulášová polévka je vydatné a chutné jídlo, které vás zahřeje v chladných dnech. Je to ideální jídlo pro chladné zimní večery.



Tipy:

  • Pokud máme rádi hustší polévku, můžeme přidat více mouky.

  • Pokud nemáme hovězí vývar, můžeme použít vývar zeleninový nebo kuřecí.

  • Na ozdobu můžeme použít také strouhaný tvrdý sýr nebo krutony.

41 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page