Zázvor je doslova kouzelnou rostlinou. Jaké má účinky a co všechno si z něj můžeme připravit sami doma?
Pomůže na chřipku i na hubnutí!
Zázvor lékařský je rostlina, kterou zařazujeme do čeledi zázvorníkovitých. Původem pochází z Číny. Z historických záznamů se zázvor pěstuje více než tři tisíciletí. Z celé rostliny se využívá hlavně oddenek. Ten obsahuje řadu tzv. fytochemikálií, biologicky aktivních látek. Najdeme v něm i další látky prospěšné našemu tělu. Zázvor je přirozeným zdrojem antioxidantů, obsahuje železo, draslík, sodík, fosfor a hořčík.
V průběhu roku ho nejvíce využijeme na podzim a v zimě. Dokáže ulevit od nepříjemných příznaků chřipky, rýmy, nachlazení, horečky i bolesti. Krásně totiž prohřívá organismus.
Pro jedince, kteří se snaží zhubnout může být hodně nápomocen. Stimuluje trávicí enzymy k větší aktivitě, urychluje metabolismus a tím pomáhá efektivněji spalovat.
Se zázvorem si pomůžete od zánětu, bolesti i nevolnosti.
Zázvoru se připisuje schopnost mírnit zánět. Může za to hlavně jedna jeho složka- gingerol.Je dokonce i součástí konvenčních léčiv proti průjmu, překyselení a nadýmání.
Jeho efekt dobře znají i ženy v očekávání. Pomáhá jim usnadnit nevolnosti během těhotenství.
Gingerol umí brzdit prostagladiny v krevním řečišti, dokáže tedy bojovat proti bolestem. Doporučuje hlavně proti bolestem hlavy a zad.
Jestliže nevíte, proč cítíte specifickou štiplavost zázvoru, může za to právě gingerol. Proto se používá i jako koření. Z chemického hlediska je podobný kapsaicinu, látce, která se nachází v chilli papričkách a má podobnou chuť.
A v jaké formě si zázvor tedy vlastně dopřát?
Můžete si ho vypít v podobě čaje, nebo nastrouhat, přelít vařící vodou, vylouhovat a na závěr, zakapaný citronem, nechat vychladit na výbornou šťávu. Osladit si ho můžete třeba medem, čímž znásobíte léčivý efekt nápoje.
Comments